3 july 2022 steeds zuidelijker…..of toch West…

We liggen inmiddels een paar dagen in Dieppe en vermaken ons goed. We bezoeken het kasteeltje met mooi uitzicht. Ook lopen we naar de kerk links boven naast de ingang op de klif en winkelen eten en drinken gezellig met Maarten en Thea van Nostress.

Inmiddels hebben we bijna alles wel bekeken en maken we plannen om verder naar het zuiden af te zakken. De wind zit in Zuidwest maar…. draait later westelijk zeggen ze en dat hopen we dan maar…… We rekenen uit dat het ochtendgloren 0530 uur een mooie tijd zou zijn, maar besluiten toch om 0700 uur te vertrekken. Het plan is om naar Le Havre te varen. We weten dat we een kaap om moeten maar als de wind west wordt is dat geen probleem. We varen uit en de wind staat goed. We zeilen met gereefde zeilen de haven uit zetten koers langs de kust. De golven vallen mee de deining ook en de wind is nog rond de 12 knopen. We schieten lekker op. Toch blijkt na een uurtje de deining op te bouwen, waar je heerlijk over heen kunt varen, maar ook de golven worden groter. Er zet steeds iets meer wind door en af en toe geeft de windmeter de 18 knopen aan. De golven bouwen op tot ongeveer 1,5 meter en de wind tikt later af en toe de 22 knopen aan en de stroom begint tegen te staan. Ook het draaien van de wind naar West blijft nog even uit. De snelheid over de grond zakt onder de 3 knopen en dan rekenen we uit dat met wind tegen, deining tegen en stroom tegen, dat het nog ruim 14 uur gaat duren om de plaats van bestemming te bereiken. Dit betekent in donker binnenlopen, en hier vinden we iets van, bij onbekende nieuwe havens die varen we liever in bij daglicht. We besluiten dan om te keren en terug te zeilen naar Dieppe. Achteraf een goed besluit gebleken. Dus dat doen we, we zijn in 1,5 uur terug in Dieppe en nemen gezellig een biertje. Samen met Nostress maken we een nieuw plan. We gaan de volgende ochtend om 0600 uur weg en het tij is een uur later hoog, daarmee winnen we ruim 2 uur aan stroming mee. We merken meteen dat we nu wel 7 tot 8 knopen over de grond vorderen. De wind is westelijk en we zijn nu wel in 1,5 uur op dezelfde plaats als de dag ervoor, veel dichter bij de kust. We schieten goed op en kunnen zeilen tot bijna bij de kaap. Daar starten we even de motor bij om ons in een uurtje de bocht om te duwen, zodat we daarna met ruime wind door kunnen zeilen naar Le Havre. Aan het einde zakt de wind eruit en worden we verrast door 3 bruinvissen.

Helaas het vangen van vis met de hengel is tot nu toe nog niet gelukt. We komen aan bij Le Havre en sturen dicht langs de kust om het net iets diepere deel te volgen en we beperken daarmee een stuk omvaren door niet de vaargeul aan te houden.

Met minimaal 6 meter onder de kiel lopen we aan op de havenkom. Alle 3 lichten staan op rood dus we stoppen de boot af en wachten tot we groen licht krijgen. De rest van alle zeilboten heeft maling aan zeeschepen en rode lichten en varen gewoon door naar binnen. Wij houden ons netjes aan de regels en worden door de port control netjes benoemd. Een groot zeeschip verlaat de haven en we kunnen naar binnen. We maken vast in de grote haven en betalen alvast voor 2 nachtjes. Wij hadden eerder al besproken we willen iets zien, dus blijven we zeker nog een nachtje extra. Zo zie je dat besluiten terug te keren en opnieuw proberen loont.

Gepubliceerd door sailingpinta

Atlantic crossing 2022 tot....

3 gedachten over “3 july 2022 steeds zuidelijker…..of toch West…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: