To do


Alle Klussen die nog te doen zijn voor vertrek

1 mei 2022 en nu nog alle klussen voor vertrek 1 mei 2024

https://dagenaftellen.nl/tot/1-mei-2024

  • Nieuwe axchterstag spanner
  • Nieuwe verstaging
  • Fuel pomp MLS systeem
  • Loopplank aanpassen
  • Eindlijntje ankerketting checken
  • Veiligheids lijst oceaan 4 afwerken
  • Raymarine EV-100 monteren
  • Mast steps plaatsen
  • Reddingsvlot keuren
  • Trans Ocean Marine kaart bestellen
  • VDES kanalen marifoon aanpassen
  • Watermaken opstarten
  • Watertanks spoelen
  • Dieseltank spoelen
  • Yerricans diesel aan boord
  • Benzine tank aan Boord
  • Watertank aan boord
  • Gast tanks vullen
  • reserve gastank aan boord
  • Reserve delen volvo penta
  • Onderhouds stoffen Volvo
  • Kluisje maken
  • Kevlar spiboom
  • Lieren onderhouden
  • Camera op MIFI omzetten
  • Schommeltuig aan spiboom maken
  • Brandblussers inspecteren
  • Zeebrief ontvangen
  • Verzekering vaarplan delen
  • Nieuw grootzeil UK sails via Breehorn
  • Films muziek op HD downloaden
  • Sprayhood rits vervangen
  • Inentingen/tandarts/medicijnen
  • Zijstag borstels bescherming zeil

Zen 30 is ingebouwd en wacht op zout water

Watermaker Schenker Zen 30
We hebben de Schenker Zen 30 gekocht,  goed voor 30 liter schoon drinkwater uit zeewater per uur. Waarbij 110 watt het mogelijk is om te draaien op wind en zonnen energie. Keuze is 1, 2 of 3 uur draaien. Begonnen met aanleggen 3/4 inch bronzen inlaat, bronzen 3/4 inch kraan filter en slang. En we gaan de inbouw voor bereiden. Samen met hans van Veen van Holland Nauta een YouTube film maken.

Rolsysteem is aangepast en kotterfok nu oprolbaar en wegneembaar

Rolsysteem Kotterfok Harken
De Fok wordt aangepast met oneindige furhler en voorlijk voorzien van torsieband. Daar na wordt met katrol de kotterfok vrij gehesen met katrol op kotterstag. hierdoor zal de kotterstag wegneembaar blijven en tijdens zeilen een vaste rol fok zijn zodat Astrid niet meer naar het voordek hoeft om bij veel wind de zeilen te hijsen.

Aanlegplank hebben we gekregen van Rob Fritz de Teakdeklegger in Lelystad

Loopplank/aanlegplank/steun
Om aan te leggen aan een kade zonder steun zoeken we een plank van een houtsoort die licht is en toch buigzaam en geen splinters geeft, oh ja en sterk. Tevens bedoeld als loopplank naar de wal en Jerrycan steun aan dek tijdens het zeilen.

MLS filter voor Diesel
Om te voorkomen dat de diesel die we de motor aanbieden niet vervuild is, hebben we besloten een MLS filter te plaatsen tussen de dieseltank 225 liter en Lucas grof filter. Dit biedt de mogelijkheid vuil uit de diesel af te tappen.

Wasmachine
De wasmachine Deawo mini is in onderhandeling. Keuze wel of niet moet nog worden gemaakt, lijkt luxe maar voor lange termijn reizen misschien toch wel een must?

Er is een andere keuze gemaakt een mobiele wasmachine die op 220 volt en met gebruik van warm water uit de boiler toch schone was kan maken.

EPIRB E100/E100G of EPIRB1
Na grondig onderzoek blijken de EPIRB E100 en E100G niet meer te worden gemaakt en is de EPIRB1 en de EPIRB1 PRO de opvolger bij SHIPTRON. PRO is in dit geval de autorelease. Daarmee hebben we nu dus de keuze gemaakt en is het de  EPIRB1 geworden, ontwikkeld door OCEAN SIGNAL. Hij is 30% kleiner als zijn voorgangers en werkt met 60 kanaals GPS. Voorbereid op MEOSAR. zowel 406Mhz COMPAS SARSAT 121,5 MHz Homing en 48 uur uitzenden en 5 jaar garantie. Hiermee hebben we een EPIRB die we gaan meenemen in een grabbag. Mocht 1 van ons beide onverhoopt overboord gaan hebben we een MOB Raymarine waarschuwings-systeem en allebei een individuele PLB1 op de man om ons zelf te laten redden. (ieder nog eens 24 uur).


Inmiddels hebben we een nieuw system LE300 lithium van BOS geplaatst. Deze 2 Litiumblokken van 3,5 kg per stuk vragen 12,5 ampere laadstroom en kunnen 25 ampere leveren. hiermee worden de 3 loodaccus’s van 85 AH ontzien.

Accu keuze Lood/AGM/Lithium of juist een keuze van beide
De overweging tussen Lithium 3 keer 100 A i.p.v. 3 keer lood accu 85 A zou een capaciteitswinst opleveren van 120AH (240AH accu’s) naar 300 AH bijna 100 % te benutten. Echter de prijs 250 euro versus 1000 euro per accu houdt ons tegen. Alternatief zou nog Yellowtop AGM zijn waar we dan minimaal 6 accu’s van 80 AH voor zouden willen plaatsen. Wordt vervolgd…… Misschien wordt het toch nog een AGM ipv de Lithium omdat we erg veel moeten aanpassen met DC-DC converters om de boel met Lithium werkbaar te krijgen.

Op dit moment hebben we Lithium LE-300 van BOS gekocht. deze hebben ze reclame voor gemaakt in het blad zeilen. Het systeem gaat ervoor om regelrecht zonder extra moeite parallel te kunnen worden verbonden aan onze loodaccu’s. Dart klopt en hebben we dan ook gedaan. Deze accu’s vragen direct 12,5 Ampere per stuk bij laden en leveren 25 Ampere als er geleverd moet worden. 2 stuks vragen dus 25 A en leveren gezamelijk dus een piek van 50 A naast de al aanwezige lood accu’s. Dit leverde mij een trigger om al onze laad apparaten hierop te checken. MPPT lader van de zonnepanelen hebben geen enkel probleem omdat deze regelaar hier goed mee om kan gaan. De windmolen levert alleen bij 49 knopen 16 A dus heeft hier ook geen problemen mee. De Victron Lader/omvormer van 70 A kan deze stroom opgeteld 25A van de litium en ongeveer 25 A voor de loodaccus’s wel aan. Alleen navraag bij VOLVO PENTA heeft een vraag opgeleverd. Rendement van de dynamo is 50%. Dat betekent als hij 100 A levert(hij is geschikt vor 115 A) dan is dus ook 100×12=1200 Watt aan vermogen in warmte ontwikkeld in de dynamo. Dat is een behoorlijke kachel naast de motor. Juist dit levert een vraag op die op dit moment door ASA en BOS voor mij nog niet 100% beantwoord is. Ik wil graag 4 cvan die blokken koppelen maar brand dan de dynamo niet door, als hij 50 A plus 25 A voor de loodaccu’s zou moeten leveren. Het kan dus zijn dat hiervoor nog een regelaar nodig is om de juist graag te ontvangen grote stroom van de dynamo juist beperkt zou moeten worden.

Motor hijsband is gemaakt nu alleen nog minihijsarm aan de paal van de windmolen ook die is klaar en werkt als Top!!

Hijsarm Buitenboordmotor
Om straks geen rugbreuk te krijgen is het voornemen om een hijsband te maken om de Yamaha 6 pk 4 tact  (gewicht 27 KG) en deze middels katrollenstel aan de windmolen paal op te hijsen. Tekening moet nog worden gemaakt en moet dus nog gelast worden.

Gemaakt en werkt top!!!!!!

We hebben een toffe cursus gevolgd met Henk huzinga en Ruud Kattenburg en zijn al aardig op weg. Maar het blijft een academische studie.

Proefdraaien Weerprogramma’s
Op dit moment beschikken we over ICOM 7100 SSB en PACTOR4USB/BT  Tevens de weer en plan (meteomanager) programma’s. Die moeten nog gekoppeld worden en vooral werkend gekregen. Nog een mooie klus voor de komende zomer.

Astrid heeft hard gewerkt en alle vlaggen zijn klaar voor vertrek

Vlaggen set internationaal
Astrid zit achter de naaimachine en is nu 41 vlaggetjes aan het maken die we besteld hebben op een groot doek van 2 bij 3 meter. die zijn bedoeld om straks in een gastland te hijsen

Waterlijn is 8 cm opgetrokken we houden nu rekening met een diepgang van 2 meter

Behandeling onderwaterschip
Om straks goed voorbereid te zijn op langdurig zeewater moeten we besluiten welke onderwater verf we zullen toepassen. Hiervoor gaan we het komende jaar gebruiken om af te wegen wat het beste zal zijn

Mast en Rigging
De mast gaat het komend jaar naar beneden waarbij we alle rigging zullen laten controleren en keuren. Ook zullen mogelijk nog wat vernieuweingen nodig zijn zoals valllen vernieuwen en een extra nood val plaatsen als noodvoorstag van Dynema op een extra blok in de top van de mast.


Quantum sails heeft de lazybag gemaakt en we hebben onze stickers op de giek geplakt met www,sailingpinta,com

Maindropsysteem
We hebben de Lazybag opgehaald. deze kan nu worden ingeschoven in de giekrail en het grootzeil is voorzien van losse broek waardoor we straks snel zeil kunnen hijsen en strijken zonder dat alles op het dek komt te liggen. Dit zal Astrid helpen want om het hele zeil te omhelzen, zijn haar armpjes net te kort.

Inentingen/Vaccinaties
Naast de vaccinatie voor corona zullen we nog wel veel meer inentingen moeten halen. Landen als Marokko, Suriname en andere bijzondere bestemmingen. Het wachten is voorla nu op de vacinatie tegen het coronavirus, Ik ben 13 mei 2021 aan de beurt voor de 1einjectie.

Verzekeringen
Ieder gebied zal zijn eigen regels kennen en hier zullen we onderweg steeds alert op moeten blijven. Tegenwoordig noemen we zelfs de wind/storm in Nederland al bij een naam. Op de oceaan is iedere orkaan met een naam vaak uitgesloten voor verzekeringen. En we zoeken deze natuurlijk niet op.

Boordapotheek
Het medicijnkastje van thuis is aan boord uitgebreider. Voor schepen op oceaan en groot water moeten zijn voorzien van een boordapotheek. Hiervoor is een uitgebreide lijst. Waarbij de Radio Medische Hulpdienst op zee en oceaan kan ondersteunen welke pillen en drankjes kunnen worden ingenomen om een reis tot een goed einde te brengen.

Zeereling aanpassen
Op zee en oceaan is de zeereling essentieel. die is nu van rvs staaldraad met witte kunststof mantel. Hierdoor kunnen we de kwaliteit van de zeereling niet beoordelen bij de dagelijkse inspectie ronde aan dek. Daarom gaan we deze omzetten naar Dynema met UV mantel. Dit geeft ons de mogelijkheid om met speciaal mes door te snijden in nood om aan boord te kunnen klimmen indien nodig.

Brandblussers Op het water is brand 1 van de grotere gevaren. Bij brand kun je uiteraard voldoende blussen, water zat. Echter zeewater zal alles aantasten en bij grote brand is zinken een groter gevaar. Daarom zullen er op meerdere plekken in de boot brandblussers beschikbaar moeten zijn. Van verschillende types. Zo ook een F blusser voor vetten om verspreiding van brand te voorkomen. In de boot hebben we tri-gas alarm die zowel gas, CO en Ether meet en we dus snel zullen weten als er een gaslek zou zijn.

Klussen voor vertrek thuis


O