De Crew van de Pinta

Ik ben Hans van Berkel geboren op 9 november 1962 in Utrecht. Mijn ouders hebben mij al vroeg in de zeilsport geΓ―ntroduceerd. Al vroeg werd ik op de Solex door mijn ouders meegenomen naar Loosdrechtse plassen waar zij een door mijn vader zelfgebouwde 16M2 BM hadden liggen, waar wij geregeld de weekenden en vakanties doorbrachten. Op jonge leeftijd kon ik zeilen in een piraatje op de Watering in de Zaanstreek en maakte een spinaker van vuilniszakken om mee te oefenen. Al snel werd besloten dat er een Eurodinghy mocht worden gehuurd, van de Zeilvereniging de Onderlinge (ZO) waar ik jaren trouw lid ben gebleven. Natuurlijk werd ik steeds fanatieker en moest er samen met mijn zus een Vaurien (OLIVIER) komen en werden menig wedstrijd en training bezocht om steeds beter te leren zeilen. Niet alleen op het Akmaardermeer maar ook op Loosdrecht werden de wedstrijden bezocht en met wisselende bemanning was het altijd een feest om op het gehuurde eiland te verblijven.

In die tijd deed ik mijn best de Middelbare Technische Scholen Elektrotechniek, Elektronica en Werktuigbouwkunde te volgen. Al snel moest ik mij voor mijn nummer (Dienstplicht) melden als zandhaas in Harderwijk bij de Infanterie, op de School Resreve Onder Officieren Kader Infanterie (SROOKI), Na het doorlopen van de SROOKI bleef ik als instructeur Radio telefonie in Harderwijk en kon daar gebruik maken van beschikbaar gestelde Centauers van de Marine jachtclub, zo kon ik toch mijn gemis aan zeilen in de weekenden, weer goed maken. Al snel beviel het militaire leven zo goed dat ik met alle burgerpapieren in mijn achterzak besloot de Koninklijke Militaire School (KMS) voor onderofficieren te volgen. In de korte vakantie tussen overgang van Zandhaas naar Techneut gebeurde het mooiste in mijn leven.

Ik besloot een vakantie te boeken met de bus naar Spanje (doe ik dus nooit weer)!!!

Ik Astrid Boonstra geboren te Bilthoven in 1966. Op negen jarige leeftijd verhuisden wij naar Gronsveld, in zuid limburg. Ging naar Maastricht naar MEAO St Servaes college, hier kon ik voor Toerisme kiezen en dat leek mij wel wat, vakken spraken mij wel aan; Nederlands Frans Engels Spaans Toerisme. Denk dat ik met deze opgedane kennis mij aardig kan redden tijdens onze voorgenomen reis.

In 1987 boekte ook ik een vakantie naar Spanje en zou daar met mijn nieuwe fototoestel vakantie vieren in Lloret de mar. In deze touringcar, de pendelexpress, was het waar we onze zeilervaringen deelden en we bedachten dat wij samen door het leven zouden gaan, en waarbij het zeilen een grote rol zou gaan spelen.

We kochten in 1989 een 16M2 BM als onze huwelijksboot en zeilden van de Zaanstreek naar Loosdrechtse plassen, over de Randmeren naar het Ketelmeer naar alle Friese meren. Voor het werk van Hans verhuisden we in 1991 naar Vlieland en hebben we 2 jaar geen boot gehad. In die tijd werd onze eerste zeehond een feit Roger de Beagle . Na de geboorte van onze eerste dochter CariΓ±a, kochten we in 1993 een Sneekermeer, in dit jaar werd ook onze tweede dochter Nikita geboren en hebben we met z’n vieren vele tochten gemaakt over het IJsselmeer en zelfs een naar de Wadden.

Heel graag wilden we ons vaargebied vergroten en besloten de stap te maken naar een kielmidzwaard Feeling 920 . Hiermee van de Duitse Wadden (Nordeney) tot en met het Franse Duinkerke gevaren. Vanaf 8 weken werd Kooikerhondje Buddy meegenomen met alle weekenden en vakanties. Buddy heeft de mooie leeftijd van bijna 16 jaar mogen bereiken. Op eigen kiel oversteken naar Engeland zal hopelijk in 2021 gaan gebeuren.

Onze kinderen hebben optimisten en splashes gezeild. We hebben zelfs nog een Etap 22 voor ze gerenoveerd. Het was regelmatig een complete armada achter de Feeling. We hadden het voor geen goud willen missen en zijn blij dat we deze ervaring mee hebben kunnen geven aan onze dochters.

In 2017 kwam het grote keerpunt, we wilden meer, dat betekende een zeewaardiger schip en omdat we al vanaf vroeger enthousiast waren over de Breehorn 37, werd de volgende stap genomen, wederom een huwelijksboot (gekocht op onze 29 jarige trouwdag) Breehorn 37 Pinta uit Blankenberge, van Willy en Paula van Landeghem die, het schip zelf in 1996 hebben laten bouwen bij de Breehornwerf . Tijdens eerste bezichtiging waren we verkocht. De eerste reisplannen werden gemaakt.

Terug varen naar Nederland was een genot. Tot zelfs windkracht 6, voelden we ons nog super op ons gemak en de koning te rijk.

Over Noordzee terug van Blankenberge naar IJmuiden, was met de Feeling 920 toch wel een heel verschil. er stond al gauw rif 3 in om te kunnen blijven zeilen. Met de Breehorn voeren we voor het eerst in 3,5 uur van Scheveningen naar Ijmuiden (een groot verschil).

Nu zijn we druk met de voorbereidingen van de grote reis. Nog een jaartje werken en dan op 22-2-2022 gaan we met UGM/ vroegpensioen/VUT/ FLO of hoe ze het ook maar noemen.

%d bloggers liken dit: