28 juni 2022 de reis gaat verder.

Na een paar dagen Boulogne Sur Mer verkennen en een studie naar weer en wind besluiten we de reis te vervolgen. We zoeken eerst een stroomatlas, die we gekopieerd hebben van de Nostress, een goed gedetailleerde atlas van dit gebied. Uiteraard hebben we de Reeds met stroom atlas, the cruising almanak, overtocht naar Normandie en de Imray Chanel pilot. Daarnaast nog de Imray c12 passage chart english Chanel en nog een oude NV Atlas France kaart FR1 uit 2016 (toen hadden we ook deze plannen met de Feeling 920). Dan hebben we de up to date navionics als plotterkaart van thuis tot de Azoren. En gebruiken we windguru.cz,windfinder en windy. En Qtvlm als routeplanner. O ja en we halen gribfiles binnen via internet of SSB.

Tot zover even de bronnen. Je komt er al snel achter dat je keuzes moet maken in bronnen. En dat UTC tijd essentieel is. Alles verwijst naar UTC omdat dat nou eenmaal wereldwijd dezelfde tijd is. We zien in windguru.cz in de middag een voorspelling in de buurt van Dieppe van 16 kts wind met vlagen 21 tot 23. In windy is dat ook te zien en geeft ook aan dat de wind wat zal draaien van ZW naar West. Dat maakt ons blij anders wordt hoog aan de wind zeilen uiteindelijk laveren , maar als de wind draait kunnen we met de bocht meedraaien naar Dieppe en hoog aan de wind blijven zeilen. Windkracht 6 bft (21 knopen) is normaal niet echt handig maar we willen naar Dieppe. De kaarten laten zien dat er onderweg wat visgebieden zijn en dicht onder de wal een diepte llws van 4 a 5 mtr. Met hoge golven onder de kust zou dat minder prettig kunnen zijn, maar we willen naar Dieppe. Als de wind draait naar West, dat is de voorspelling, zullen de golven toenemen van 75 cm naar meer dan 1,5 mtr, maar we willen naar Dieppe. Draaien begint pas later op de dag en golven ontstaan pas als er eerst meer wind is. We ontdekken dat als de wind toeneemt de golven ook snel toenemen. Niet die kleintjes op de deining van de wind maar ook de deining zelf. O ja dit dus vrij stromend groot water en nog geen oceaan. We slaan de pilot en de Reeds erop na, wat de VHF radio kanalen onderweg zijn, wat zijn de kanalen port control om de haven binnen te lopen en wat is de vhf van de havenmeester voor een plekje in de haven. En dan niet onbelangrijk wat als het tegen zit, waar kunnen we onderweg nog naar binnen. Welke havens komen we nog tegen en kunnen we eerder stoppen?. In dit geval nergens zomaar, met een diepgang van de boot van 2 meter. Of hoe kunnen we verder varen de nacht door naar een volgende haven. (Onbekende havens bij donker binnenlopen is niet onze voorkeur en proberen we te vermijden) dus kijken we nog even naar zon onder en zon opkomst tijden. Maar willen naar Dieppe. We spreken nog even met de Nostress crew en verlengen de tijd naar 2 uur eerder vertrek. Dat levert gegarandeerd voor donker binnen. ‘Smorgens doen we nog even een bakkie en dat is altijd gezellig dus gaan we 1000 uur lokale tijd los uit de haven. De stroming tegen zoals gedacht, de wind ook niet zoals gewenst. Maar we wisten het, dus motor erbij aan grootzeil vol gehesen en zo proberen we met highaspectfok en kotterfok te zeilen. Maar al snel neemt de wind wat toe en kunnen we de kotterfok weg draaien en beginnen we met reven van de highaspect fok. O ja en ook het grootzeil krijgt zijn eerste rif. We kunnen weer hoogte lopen en de snelheid loopt op maar de stroom blijft fors tegen en de motor hebben we best wel lang bijstaan om geplande tijden te halen. De wind neemt zoals gepland steeds meer toe en draait heel langzaam mee van ZW naar W en dat zorgt ervoor dat we de hele route kunnen bezeilen. We zeilen strak langs het visserij gebied om netten en lobsterpotten te vermijden en drijven de hoogte nog wat op om straks niet overstag te moeten voor de haven. Het lukt, de golven worden hoger en daarmee krijgen we een aantal keren een volle golf over het flushdek, maar ook over de buiskap. Met op tijd bukken houden we ons zelf droog. Astrid stuur een poos om ook bij veel wind vertrouwen te krijgen in haar zelf en de boot en stuurt de boot keurig door de golven. ‘Savonds bekend ze” ik heb er een goed gevoel over, de boot kan veel hebben en ik ook, het gaat goed”. We komen voor de haven en stuiven bijna halve wind op de havenkom af en onze studie van de boeken en pilots leert ons, blijf dicht bij de groene kant maar met inmiddels meer dan 2 meter water verhoging door het getij, maak ik me alleen druk over droog vallende delen . Onze diepgang van 2 meter is de er dan reeds bij. We varen de haven binnen en zoeken een plek naast de Nostress. Astrid doet een culinair hoogstandje en zet om 21.15 uur een maaltijd voor. Na een kop koffie kiezen we ons bedje en vallen na hevig schommelen door uitgaande vissers diep in slaap.

Gepubliceerd door sailingpinta

Atlantic crossing 2022 tot....

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: