9 augustus Rondje Oostzee 2021

Vandaag hebben we een saaie rit voor de boeg. Het kielerkanaal afvaren naar Brunsbuttel met als einddoel om 1900 uur door de sluis onze weg te vervolgen naar Cuxhaven. We zijn al om 07.45 uur klaar en varen de haven uit, het kanaal weer op. Het is vandaag druk met grote containerschepen, maar we hebben geluk dat we geen sper ( alle lichten op rood) krijgen en kunnen in 1 ruk het hele kanaal door varen en om 14.30 uur afmeren in het kleine haventje van Brunsbuttel. De duitser die met zijn motorboot aan de kant ligt wordt steeds verbaasder als hij niet 1, niet 2 maar zelfs 3 grote schepen langszij krijgt. 1 voordeel voor hem, wij gaan straks weer weg en blijven dus niet voor de nacht in deze haven liggen. We lopen in Brunsbuttel nog een rondje en bezoeken het sluismuseum. Het dorpje is niet veel bijzonders maar er zijn winkels. Je kunt er liggen en het is dus een komen en gaan van Oostzee zeilers. We hebben nog even in de oude getijde haven na de sluis gekeken, waar volgens zeggen bij laag water een drempel is van 50 cm en wij hier dus niet in willen varen. Vooral met dalend water lijkt het ons een slecht plan. Het sluismuseum is intressant, maar tijdens de film zakt Roland toch even weg en sluit zijn ogen. Het kanaal was toch wel vermoeiend. Wat we dit keer voor vertrek Brunsbuttel naar Cuxhaven even vergeten is om de laatste weer update binnen te halen.

Na terugkomst op de boot eten we snel een nokkie, gnocchi maaltijd en sluiten we ons aan bij de Merleau en de Chamois (die hebben uitgeslapen in Rendsburg en komen later bij de sluis). We varen allemaal de sluis in en zien inmiddels donkere wolken samenpakken. Wij trekken alvast regenpakken aan en ontsteken de navigatie verlichting. Geen luxe want binnen korte tijd lijkt het wel nacht. Met een slordige 10 knopen wind die oplopen naar een dikke 30 knopen. En vooral veel onweer en bliksem in de lucht. Hierdoor wordt het zicht behoorlijk verminderd. We hebben even contact met Ron van de Alssund, 1 van de groep die eerder heeft moeten afhaken met motorpech, hij weet ons te vertellen dat de haven snel vol loopt en dat er wel voor de wat ondiepere schepen alleen nog plek is. Ik word door Roland gebeld, die mij de tip geeft om de America haven te kiezen. Net op tijd weet ik met 10 knopen snelheid van de boot de haven in te buigen. Het is inmiddels stevig gaan waaien, we vinden alle 5 snel een goede plek voor de nacht en kunnen ,’s avonds nog net een palaver houden. Rinze heeft goed ingeschat dat er wat verschillende belangen ontstaan, doordat Iedereen zijn boot graag op tijd in de thuishaven wilt brengen. Uiteindelijk gaan we met 3 schepen nog kiezen voor een bezoek aan Helgoland en dat de andere 2 schepen voor de zekerheid gaan en voor de binnendoor route naar Friesland kiezen. Rinze deelt de certificaten en de toerzeil glaasjes uit en we zijn allemaal zeer tevreden en voldaan over de fijne groep, bont gezelschap, mooie tocht en er wordt voorgesteld in het najaar bij Harry en Antoine een reΓΌnie te houden. Ondertussen is het alweer veelste laat ( 24.00 uur)en gaan snel terug naar de boot, de volgende morgen gaat om 05.00 uur de wekker alweer.

Oude buitenhaven andere kant sluis
Palavertent

Gepubliceerd door sailingpinta

Atlantic crossing 2022 tot....

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: