10 augustus Rondje Oostzee 2021

Vandaag naar Helgoland, staat al jaren op onze bucketlist. We vertrekken zoals altijd weer vroeg. (05.30 uur). We varen van de kant af en hijsen in de haven meteen de zeilen. We kiezen het hoofd vaarwater over de Elbe en steken eerst over naar sb zijde. Het is alweer druk met grote container schepen, dus dat is goed opletten geblazen. Al snel krijgen we de vrije wind en begint de boot weer vooruit te sleuren. Stroom mee en hoog aan de wind, we vliegen naar buiten. We krijgen nog een oproep van Roland of wij hoofd vaarwater aanhouden of dat we een zijtak noordelijker gaan kiezen. Die vraag komt gelukkig net te laat en we kunnen het hoofdvaarwater goed bezeilen, hoog aan de wind. Nu begint de wedstrijd met de Swaene.

Hoe verder we de Elbe afvaren, hoe hoger de golven en hoe meer vrije wind, des te beter kunnen we gang houden. 3 rif in het grootzeil, kotterfok en puntje van de highaspect lopen we ruim 6 tot 7 knopen. Af en toe een mega golf die zich stort op ons flushdek en vervolgens netjes naar achteren spoelt. Een studie op de kaart geeft ons beeld hoe we Helgoland moeten aanlopen. Helgoland ligt bij aankomst recht onder een regenboog een fantastisch ontvangst.

O ja en we zijn eerder dan de Swaene op bestemming( we hebben weer gewonnen). We laten het grootzeil tot in de grote havenkom staan om geen speelbal van de golven te worden. In de kleine haven is het al flink druk en maken we vast aan de Malu ( een vertrekker uit Strande, die we al ontmoet hebben voor de sluis van Holtenau). De Noor die als eerste schip aan de kant ligt schrikt als hij terug komt bij zijn boot. Inmiddels zijn er 4 naast hem komen liggen, zo liggen wij dus allemaal weer gezellig bij elkaar. We gaan het eiland verkennen en zien al snel waarom dit een populaire bestemming is (tax-free), levensmiddelen winkel is hier een slijterij. De diesel kost hier de helft van de prijs. De gemiddelde leeftijd ligt hier is ver boven de 70 en er worden allerlei rustoord accomodaties gebouwd. Ook de toeristen kunnen hun hart ophalen. Je kunt vanaf Cux haven een dagje Helgoland boeken om even snel zaken als drank taxfree te kopen. Wij gaan aan wal en lopen de rode berg op, opzoek naar de Jan van Genten. Al snel kun je op de lucht afgaan en ruik je de ammoniak geur en hoor je een bijzonder gekwetter. Op de rode klif zijn hordes Jan van Genten. Paartjes zijn met elkaar in gesprek en maken elkaar het hof. We bestuderen op 1 meter afstand de vogels en maken heel veel foto’s. We lopen het rondje via de Anna, een rotspunt die vrij omhoog wijst en de golven overleefd heeft. Er staan op het eiland allerlei hoge torens vol met communicatie apparatuur en een grote vuurtoren. We maken het rondje af via een strandje en komen aan in het dorpje met de leuke gekleurde huisjes. Heel veel hotelletjes en B&Bs. Bij aankomst in het dorpje zijn we plots Frenk en Jelte kwijt, ze stillen hun hongerklop bij een friettent. We gaan gezellig erbij zitten en bestellen ook een grote pot bier en een frietje met kibbeling. Hierbij krijg je een parapluietje uitgereikt die je tijdens het eten boven je hoofd moet houden tegen de brutale meeuwen. Overigens kost het voeden van meeuwen hier een boete van 20.000 euro volgens het briefje van de frietkraam. Tijdens het eten worden we opgeschrikt door een mega misthoorn die blijkbaar het startsein geeft voor een motorsloepenrace. ( het hoogtepunt van de dag voor de eilanders???). Tevens zien we de voorbereidingen voor een heus festival. Iedereen kan een coronatest doen die nodig is om toegang te krijgen tot het feestterrein. Vision Quest geeft aan de volgende dag 06.45 uur uit te varen en via Borkum in 2 dagen terug te varen naar Vlieland. Wij besluiten samen met de Swaene nogmaals een nachtelijke oversteek te maken en in één lange ruk terug naar Vlieland te varen, zodat we ons wachtschema en nacht varen nog een keer kunnen trainen.

Gepubliceerd door sailingpinta

Atlantic crossing 2022 tot....

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: