1 t/m 7 juli Rondje oostzee 2021


We hebben ons opgegeven om maar eens een reis te maken in groepsverband, via de vereniging van toerzeilers hebben we nu een groep van 6 schepen.

1 juli, Donderdag vertrokken uit ede met toch nog een auto vol met eten uit de koelkast en vriezer. Had mij voorgenomen om deze leeg te eten, dit is altijd lastig voor mij (martha hamster) leermoment is, dat ik nog eerder moet beginnen met geen voorraden maken 😜 doordat ik zoveel over had en zonde vind om iets weg te gooien, zit mijn koelkast op de boot zo vol, wanneer je iets nodig hebt alles eruit moet halen, want dat ligt natuurlijk onderop πŸ˜‰ Ik schrijf op dit moment ( 6 juli) mijn koelkast kan weer gevuld met andere dingen!!

2 juli. Heerlijk het is eindelijk vakantie, al kunnen we het nog niet geloven! Vandaag vertrekken we vroeg uit Lelystad. We hebben nog bestemming Harlingen in het hoofd. Uiteindelijk komt het getij zo mooi uit dat we besluiten om gelijk door te varen naar Vlieland. Na 12 uren hoog aan de wind zeilen en soms motor erbij om 20.00 uur op Vlie gearriveerd. Mooi plekje aan lange steiger aan bakboord.

3 juli.  Zaterdag dagje vrij, vanavond komen de rest van ons groepje toerzeilers ook naar  Vlieland om vanaf hier zondag middag om 17.00 uur te vertrekken naar Brunsbuttel.  Dit wordt voor ons de vuurdoop, het is een afstand van 168 zeemijl, rekening houdend met 5 mijl per uur. Wachthouden en dan zelf verantwoording hebben zonder dat Hans meekijkt … zelf initiatief en beslissingen nemen is de eerste keren een heel dingetje, voor mij dan 😜. Al met al hebben wij ons goed door deze donkere regenachtige nacht heen geloosd. Avondeten had ik al klaarstaan en hoefde ik alleen nog te verwarmen, dit scheelt weer want, koken in een schommelende boot daar word ik niet vrolijk van.     In de vroege ochtend, rond 4 uur werd het gelukkig al licht. Voor ons beiden weer meer duidelijk overzicht, alhoewel in het donker ook duidelijke richtlijnen zijn, zoals bijvoorbeeld vuurtorenlichten en verlichte boeien van de route boven de Nederlandse en Duitse waddeneilanden. Tijdens deze tocht, waar we in totaal 31 uur over hebben gedaan, zeilend met en zonder motor bij. Uiteindelijk heeft de motor 24 uur gedraaid. Vanaf de ingang van de Elbe tot aan Cuxhaven nog heerlijk hoog aan de wind kunnen zeilen, met de stroom mee tikten we de 9 sog aan (speed over ground)  stuurboord groene boeien gevolgd, voor de laatste groene boei uiteindelijk vaarwater over gestoken naar sluis richting Brunsbuttel. Ik zeg uiteindelijk, want na die boei werd het ondieper en werden we tegengehouden 😜 zelfde route teruggevaren en kwamen weer los!! Sluis invaren was ook een dingetje, vhf 68 stond op navionics deze was niet goed en moest vhf 13 zijn. Na oproepen 20 minuten moeten wachten voordat we in konden varen, wit licht ging branden …. niet echt duidelijk. In de sluis zijn vlotten aan bak-en stuurboord, dus stootwillen op water hangen, afstappen en landvasten door ringen op het vlot halen, zijn ongeveer 1 meter gezakt. Na de sluis gelijk links in het donker langszij bij andere zeilboot aangelegd. Nog drankje gedaan bij de Swaene, uiteindelijk om 1 uur in onze kooi. Morgen 7 uur vertrekken we naar Laboe.

6 juli dinsdag, 0.07 uur vertrokken. Op dit moment varen we over het kielerkanaal. Hier geld een maximale snelheid van ongeveer 6 mijl per uur. Zeilen mag maar motor moet bij staan. Buggen zijn allemaal hoger dan 40 meter.  Om de zoveel tijd varen er pontjes deze wachten met vertrekken totdat iedereen voorbij is, hebben dus geen voorrang hier! Er komt van alles langs  vrachtverkeer hele grote containerschepen uit.  Hongkong en pleziervaart uit Denemarken,  Nederland. Het is nu gelukkig droog en er is vanalles te zien, zwanen ganzen, eenden, aalscholvers, meeuwen. Aan het einde van het kanaal moeten we door de sluis van Holtenau, hier ook weer stootwillen laag hangen, afmeren aan vlotten. De sport sluis is afgesloten dus 30 minuten moeten wachten op groot beroepsvaartuig die eerst moest invaren. Van uit de sluis moeten we de rode tonnen aan stuurboord houden en natuurlijk niet in de weg liggen voor de grote scheepvaart! Op naar Laboe!! Na het kanaal en de sluis en een uur varen om 20.00 uur aangekomen in marina van Laboe. Het duurde even voordat iedereen een plek had gevonden, haven was nu vol!! Aan boord gegeten en vroeg naar bed, het was een lange dag.

7 juli woensdag, dagje rondwandelen in het toeristische Laboe. Gezellig plaatsje met veel visrestaurantjes en volle terrasjes. Voor museum bezoek is QR code niet goed, moesten een luca app downloaden met verblijf adres van de haven. Nu konden we het museum in. Het uitzicht vanaf het 56 meter hoge monument was zeer de moeite waard. Naar boven de trap genomen met mondkapje op, was een beetje benauwd kan ik wel zeggen. Gelukkig was er een lift naar beneden. Nog een paar caches gedaan en terug gelopen naar de haven. Op de boot gegeten en s’avonds gezellig drankje gedaan met ons groepje. Overlegd dat we morgen om 10.00 uur gaan vertrekken, naar Fehmarn.

8 juli donderdag

Gepubliceerd door sailingpinta

Atlantic crossing 2022 tot....

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: