15 september een reis om nooit te vergeten. We zijn niet op vakantie maar onderweg.

1 mei zouden wij vertrekken voor een reis naar de Azoren. We hebben hard gewerkt om de boot klaar te maken en hebben de lijst oceaan puntjes vakkundig afgewerkt. Zo loop je tegen allerlei klusjes aan, waar we nooit bij stil hadden gestaan. Zoals de kajuit luikjes kunnen borgen bij storm en 180 graden draaien van de boot , of te wel platgaan. We hopen dat uiteraard nooit mee te maken. Alle grote spullen vast sjorren zoals een naaimachine, elektrische steppen, zodat deze spullen niet gaan schuiven onder helling. Daarnaast een boord apotheek met medicijnen en het maken van een kastje om al deze spullen een vaste plek aan boord te geven. Het updaten van de benodigde apparatuur met kaarten van de landen welke we zullen gaan bezoeken. Verder het kopen van de papieren kaarten voor als al die electronische apparatuur zou uitvallen. Niet te vergeten het oceaan vuurwerk, de orka pinger en de noodrantsoenen voor in de grabbag. We hebben hard gewerkt voor het vertrek en hadden een mooie datum voor de ondertekening van ons nieuw te bouwen huis. Zodat we zo snel mogelijk na 1 mei konden vertrekken.

Helaas gooide een van de bewoners van de woonwijk roet in het eten en wist deze de ondertekening met anderhalve maand te vertragen. dit keer alleen vertraging en kosten voor ons als nieuwe bewoners van de wijk Duin en water. We hebben op 13 juni uiteindelijk de handtekening gezet en de notaris gemachtigd om voor ons alles te regelen wanneer wij met de boot op pad zijn. Helaas dus geen feestje maar wel de start van onze reis. We besloten 15 juni gewoon te gaan varen en dan alles onderweg maar te fixen. Inmiddels zijn de eerste huizen van fase 1 bijna klaar en de werkzaamheden voor onze woning al gestart. Palen zijn geheid en de fundering is gelegd.

Zoals te lezen was aan het begin van onze reis, gestart bij Dekker Watersport, met het ophalen van de laatste watersport spulletjes zoals een inreach sateliet ontvanger, zonnehoedjes, kussentjes etc hebben we losgegooid. De haast die we hadden, brak ons na een paar dagen al op en in Boulogne, hier besloten we te onthaasten. We waren namelijk met pre-pensioen en er was geen enkele reden zoveel haast te maken. Dit werd het startsein van rust en genieten.

We hebben de reis over zee beΓ«indigd en Rotterdamhaven zoals gewoonlijk bij zonsopkomst verlaten. De Erasmusbrug draaide voor ons om 0630 net voor de spits. We hebben het sector overzicht uitgeprint, zodat we weten op welk VHF kanaal we ons moeten aanmelden en afmelden via de marifoon. Zonder twijfel complimenten voor Rotterdam. We worden op vakkundige wijze naar de Maasmond begeleid. Fantastisch hoe al die grote schepen en pleziervaart netjes met elkaar worden verbonden door al die blokkanalen. We worden net voor de uitgang voor open zee nog even op groen op groen gezet met twee grote ferry’s vanuit Engeland. We houden de rode kant aan van het vaarwater en zetten koers naar IJmuiden.

We hijsen de zeilen. Er zou Zuid Oosten wind zijn, een perfecte ruime wind naar Ijmuiden. Uiteraard is er Zuid West en moteren we onze eigen wind uit de zeilen, maar besluiten toch door te motorsailen. We vorderen voorspoedig en lopen de haven van Ijmuiden in en strijken in de havenmond de zeilen. We roepen de jachtensluis op en moeten vaart maken want de sluis gaat al open en voor we alle lijnen goed en wel hebben vast gelegd, gaan de deuren al weer open. We nemen contact op met Dekker Watersport in de wetenschap dat we net na sluiting binnen zullen varen en leggen aan in een geheel lege haven.

Dezelfde avond komt moeders al gezelig op de koffie. We doen de was bij moeders en bezoeken pa in het verzorgingshuis. We eten gezellig samen en beginnen met de klussen die we na maanden varen hebben opgeschreven. We halen alvast nieuwe buitenkranen, onze toiletkraan is helaas inwendig lek. Zoiets is Murphy dus komt nooit alleen. dus voor de zekerheid nog maar even een anti lekkageplug in de toiletpot gedrukt, om het hevelen van water te voorkomen. We gebruiken nu weer als vanouds de puts in plaats van het toilet. Ook dat mag onze pret niet drukken. De zeereling is inmiddels al aardig versleten en we besluiten deze te vervangen door dynema. Zo vinken we al wat klussen af van onze to-do lijst.

Zus Yvonne is al op de koffie geweest. en vrijdag gaan we bij schoonzus Joke op verjaardagsvisite. Natuurlijk gaan we zondag naar Oliver, onze kleinzoon, om zijn 2 jarige verjaardag te vieren samen met cariΓ±a en Nick in Ede. Misschien kunnen we meteen even een blik werpen in de garage en de opslagbox samen met ma. Na zondag zullen we snel vertrekken naar onze eigen haven in Lelystad. We zijn benieuwd hoe de camper het in de hoes heeft overleefd. Ook gaan we daarna snel weer op bezoek in Zwolle, het is toch altijd fijn om iedereen weer na lange tijd weer te zien!

We hebben 3185 km afgelegd zowel met varen als wandelen en hebben 162 uur met de motor aan gevaren. In verhouding veel maar het was ook vaak een combinatie van zeil en motor. Alles na Duinkerken was nieuw voor ons. Engeland nooit door de hond kunnen doen. Het was gaaf om de kanaal eilanden aan te doen en het eiland Wight, langs de Engelse zuid kust te hoppen. De vele Franse havens hebben we ook met veel plezier bezocht. We kunnen terug kijken op een top vakantie. Nu staat alles in het teken van de bouw van ons nieuwe huisje op loopafstand van onze haven. Zodra ons huis klaar is van buiten en binnen zullen we weer losgooien en de reis naar het zuiden verder vervolgen.

Gepubliceerd door sailingpinta

Atlantic crossing 2022 tot....

EΓ©n opmerking over '15 september een reis om nooit te vergeten. We zijn niet op vakantie maar onderweg.'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: