11 september we gaan voor drijfzand. 0530 wekker.

In Willemstad worden we relaxed wakker. Na een korte evaluatie van de waterweg programma’s met broertje lex is het duidelijk dat ieder uur de brug bij Dordrecht en bij Alblasserdam zal draaien. We maken los en varen met nog een zeilboot naar de Dortse Kil. Ik fotografeer even wat wolken, logisch dat Henk Huizinga hier geen chocola van kan maken.

We zijn weer blij met de keuze en varen met dikke stroom mee naar de hefbrug bij Dordrecht. We zijn wat te vroeg en maken vast aan een wachtsteiger net voor de brug. Er ligt nog een zeilboot. Zij hebben gebeld en afspraken gemaakt met de brugwachter. Wij bellen ook nog maar even en spreken direct de volgende brug bij Alblasserdam af, helaas 2 uur later. Dus varen we door de hefbrug en maken vast bij de sport wachtsteiger van Maartensgat, voor ons een nieuw plekje. Hier komen rondvaartboten vlak langs maar houden onze boot mooi vrij. We wachten een uurtje en varen de drukke oude Maas weer op. Nog even fors in de achteruit voor een veerpont en dan varen we mee met een mega duwboot. Deze toetert kort 1 keer, ofwel ik ga stuurboord uit. We nemen gas terug, Laten hem voorlangs gaan en varen kort achter hem langs met veel snelheid naar de overkant. Daar komt alweer een vrachtboot die voor ons afslaat de Benede-Merwede in. Wij worden achtervolgd door een mega cruiseschip de Noord in. Genoeg te beleven dus, we zoeken strak de stuurboord wal op en vervolgen onze weg naar de Alblasserdam brug die uiteraard niks vroeger maar precies om 1400 uur draait. Tot zover willen de bruggen goed meewerken. We komen bij de van Brienenoordbrug, die 23,5mtr hoog is en hier kunnen we dus gewoon onderdoor. Gek genoeg blijft dat spannend. Je kunt niet zien of onze 17 meter hoge mast daar zeker onderdoor kan. Het lukt gelukkig en we komen heel aan in Rotterdam. Veel hoogbouw en bijzondere bouwstijlen. Hele hoge nieuwe gebouwen naast lage oude gebouwen. En een aantal bijzondere bruggen. De oude rode Willemsbrug draait niet maar de Hef Brug ernaast staat altijd open op 40 mtr.

Behalve vandaag …. ik roep op voor de Koninginnebrug en vraag even de huidige hoogte van de hefbrug. Ze zijn bezig met wat testjes, ze denken 20 mtr hoogte op dit moment. volgens de boekjes zou hij altijd open staan op 40 mtr hoogte. Ik geef nog even aan, dat ik het maar 1 keer kan testen en de brugwachter vraagt de huidige hoogte toch nog even na. Er staat inmiddels een dikke 2,5 knoop stroom tegen en we worden behoorlijk weg gezet. We zien de Binnenhaven brug, die wij nodig hebben, half open staan en deze staat inmiddels op dubbel rood. De brugwachter geeft aan, leg even ergens vast want door de aanbestedingswet kan het wel even duren voor er een monteur is. Gelukkig is na een halfuurtje op flinke stroom rondjes draaien het licht even tijdelijk groen en kunnen we de haven in. Ik vraag nog wel even of dit vaker voorkomt, want we willen er maandag wel graag weer uit.

We knopen de boot vast en gaan lekker onderuit met een biertje. We slapen goed en hebben mooie plannen voor de zondag. Vroeg op, ontbijten en dan naar de markthal, de koopgoot en de euromast.

Het wordt een dagje lopen door Rotterdam. We maken foto’s en kijken lekker rond. We ontmoeten bij een oude Noorse visserskerk een oudere vrouw die verteld net na de oorlog hier te zijn gedoopt. En omdat het open monumenten dag is, kun je de kerk toevalig vandaag bezoeken. Wij doen dat ook en eten gezellig een Noorse pannekoek met een bakje koffie.

We wandelen weer via de markthal terug want deze was pas om 1200 uur open op zondag. Na het bezoek gaan we weer naar de boot. Fraai te zien dat de Euromast allang niet meer het hoogste punt in Rotterdam is.

Weer een leuke dag!! Nu voorbereiden voor het vertrek van morgen, om 06.30 uur varen we naar Hoek van Holland en via de zee weer naar IJmuiden.

Gepubliceerd door sailingpinta

Atlantic crossing 2022 tot....

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: