22 augustus 2022 de eerste keer, de vuurdoop.

We halen nog een ijsje op het strand en wandelen weer rustig naar de boot.  We lagen al enige tijd helemaal alleen tegen het ponton en dat zou goed uitkomen voor morgen ochtend.  Vertrek gepland om 0800 uur. Helaas komt er een grote Hanse 40 foot illegaal de haven binnen en meert vast aan onze boot.  Nadat wij aangeven vroeg weg te willen krijgt de Engelse bemanning nog een uitbrander van de havenmeester. You sneeked illegal in the Harbor. De stuurman probeerde nog even de smoes, te hebben opgeroepen op VHF 80, maar dat is toch echt van de haven van Portland en op VHF 12 was niets te horen geweest zei de havenmeester not amused. Daar zijn wij hier niet van gediend.

We zijn onze laatste avond in Weymouth en doen nog even een rondje boodschappen.  We tanken de watertank vol met ons koolstoffilter in de slang vanaf de kraan om ons membraam heel te houden van de watermaker.  Die kan namelijk niet tegen chloor en dat zit in veel tankpunten in het drinkwater aan de steigers. We gebruiken de watermaker nog niet, omdat we eigenlijk een beetje LAF zijn om overal op anker te gaan liggen.  In de havens is allemaal ruim water voor handen en stroom.  Stroom is intressant om gas te besparen uit onze gastank, want ook deze is niet overal te vullen of in te wisselen. Voor ons een les om een volgende keer een campinggas tank mee te nemen als reserve.  Die hebben ze in ieder geval in BelgiΓ«,  Engeland,  Frankrijk,  Spanje en Portugal. Waarbij Engeland zoals met bijna alles de duurste is,  zowel ligplaats, eten en drinken en dus ook gas.

We staan vroeg op en helpen de eigenwijze buren nog even om onze vertrektijd te halen en koppelen alvast zijn stroom los en alle, borg- en  springlijnen.  Daarna verlaten we de haven en hijsen de zeilen.  Eerst nog een rif daarna toch alles omhoog.  En met mooie snelheid zeilen we naar de klif van old Harry.  We komen nog wat mooie baaien tegen om te ankeren, maar bij Zuidwesten wind niet heel verstandig.

Astrid heeft haar zinnen gezet op eindelijk ankeren. Hetgeen ons per dag al gauw een besparing van 60 euro per dag kan opleveren. Tot nu toe was ik te laf en wist steeds een ponton aan te wijzen, waar je makkelijk kon aanleggen en makkelijk naar de wal kon en water en stroom beschikbaar had.  Kost wat,  maar dan heb je ook wat. We hebben een Studland Bay op het oog, maar weten niet of het nog steeds mag als ligplaats.  Er zijn namelijk zeepaardjes waargenomen en uiteraard worden deze beschermd. Net als Orca’s die op dit moment aan het roer van zeilboten knagen en veel zeilers al bij Brest het angstzweet doen krijgen.

We zeilen steeds met wisselende zeilvoering, dan weer reven en dan alles weer vol omhoog. Highaspect fok en kotterfok enz enz. Maar we zeilen en kunnen dit volhouden tot de ankerplaats. Even twijfelen we nog of we door zullen zeilen naar de Needles. Maar ik had Astrid ankeren beloofd.  Dus we zien de plek en er ligt een rij mooring boeien  die vast weer betaald moeten worden.  En daarachter een lijn waar al enkele zeiljachten op eigen anker liggen. We hebben uitgezocht dat de eerste dag de wind zou afnemen en de golven gestopt zouden worden door het prachtige klif van oude Harry. En in de verte zien we The Needles, ook een mooie rotspartij.

Ondanks het grote gat in de laatste rij stenen, kiezen we een positie en laten de eerste 25 Meter ketting zakken. Het anker grijpt in het zand en al snel liggen we muurvast achter het anker.

De wind neemt af en de avond valt in.  Het wordt windstil en inmiddels bepaald de wind niet hoe we aan het het anker liggen maar de stroming. We draaien dus iedere 6 uur van richting en het anker houdt zich goed. 

Op onze plotter van Raymarine hebben we inmiddels lighthouse 4 software gedownload en daarop is een anker programma vernieuwd. Dus mooie kans om deze te testen.  We liggen inmiddels al een middag en nacht goed op anker en worden zonder nachtelijke verstoring keurig op dezelfde plek wakker.  In onze anker cirkel op de plotter.

Naast en achter ons gaan nog wat andere schepen liggen en we houden voldoende ruimte om minstens 50 Meter vrij rond te draaien.Β  De voorspellingen voor vandaag zijn anders.Β  Eerst weinig wind uit zuidoost, die gaat ons golven bezorgen.Β  Later draait de wind naar zuid en Zuidwest en liggen we weer beschermd achter het klif. Ik voorspel dat golven van 2 kanten vervelend zullen worden vanaf een uur of 10.00 tot uur of 18.00 in de avond.Β  Dan zal de wind er weer helmaal uitzakken, maar nog steeds golven uit zuid Oost om de kaap heen duwen.Β  Onze eerste anker ervaring op open zee is tot nu toe geslaagd. We zijn zelfs een attractie voor de plaatselijke ferry die steeds met gasten veel te hard en te dicht langs de boot draait en waarschijnlijk een bijzonder verhaal afsteekt over ankerende Hollanders in Studland Bay.

https://www.polarsteps.com/sailingpinta/5020617-rondje-azoren-in-afwachting-huis?s=fb2caa8d-6e72-46b0-9c1a-9994abe5711b

Gepubliceerd door sailingpinta

Atlantic crossing 2022 tot....

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: