18 juni al 3 dagen onderweg voor rondje Azoren.

Op de haven begon het afscheid nemen en moesten we Klaas en Truus van de Eternity helaas op afstand houden door hun corona. Maar gelukkig zijn ze daar alweer van verlost. Fieke en Ronald kwamen nog een laatste borrel halen en heel gezellig zijn we het bed in gedoken om zoals beloofd 1000 uur op 15 juni los te gooien. Gelukt en de reis kon na uitzwaaien beginnen. Zeilend over het markermeer. Sluis bij houtrib stond al open en bij Durgerdam werden we ook dat maar open brug en sluis onthaald. Na wat moteren op Noordzeekanaal en brugopening bij Schiethavenbrug vast gemaakt bij Dekker Watersport. Onze vrienden van vroeger en noch steeds een fijn adres om goed voorbereid op reis te kunnen. We kunnen achter de winkel vastmaken en zo de winkel in een uit om alles compleet te maken. Nog een in reach mini 2 gekocht voor nood, nood, nood zodat we met alle familie altijd in contact kunnen blijven. Los laten is leuk maar contant houden leuker. Na nog wat visite van onze zeilvrienden Dick en Jolanda en natuurlijk moeders die op steenworp afstand woont. Kan ook broer en schoonzus lex en joke nog even gedag zeggen. Nu naar bed voor wat slaap uurtjes maken.

Op 15 juni klokslag 1000 uur gooien we los. We hebben een slogan aan boord. ” je kan alleen nieuwe oceanen ontdekken als je de moed hebt om weg te varen”. Die hadden we. We hadden ook 1001 redenen om nog even niet weg te varen. Helaas was het ons niet gelukt te tekenen voor ons nieuwe huis bij de notaris. Helaas had een bewoner op de allerlaatste dag van 6 weken bezwaar. En was er dus geen onherroepelijke vergunning en dus hebben we de notaris nu ons volmacht verleend. Want wij zouden 15 juni vertrekken. Onze nieuwe huisarts in Lelystad heeft ons goed geholpen en ons voorzien van een complete boord apotheek, die we het liefst over 4 maanden ongebruikt inleveren. De bezoekjes bij schoonouders, ouders, kinderen en kleinzoon blijven natuurlijk het zwaarst. Gelukkig hebben we er uitbreid aandacht aan kunnen geven en konden we de dag voor vertrek echt zeggen we zijn er klaar voor. Na nog een laatste foto ronde over de bouw ook dit kunnen over dragen aan nieuwe medebewoners. Zodat we ook op afstand kunnen zien hoe de vorderingen zijn. Het lijkt inmiddels al wel een Duits strand met de eerste gaten voor funderingen voor fase 2.

Op de 16e vroeg uit de veren en om 0800 uur gooien we los. We groeten de winkel van Dekker Watersport. (Komen vast weer snel een keer langs) en varen de brug door het kanaal op naar Ijmuiden. Het is al aardig druk en er is veel scheepvaart die draaien en voorbij stuiven. Er varen complete kraan machines en na een paar uur bereiken we de sluis van ijmuiden. Het lijkt wel of ze ons reisschema kennen. Ook deze sluis gaat snel open en we kiezen het ruime sop. Zeilen omhoog en de windvaan stuurautomaat op scherp. Al snel paseren we Zandvoort, Scheveningen en de Maasvlakte. Hier moeten we een paar keer wijken voor grote schepen. We varen inmiddels op de motor want de wind is gaan liggen. We worden verschillende keren opgeroepen met mededeling even achterlangs. Inmiddels hebben we bekeken als we zo door varen dat we voor middernacht in Zeebrugge zouden moeten kunnen zijn. En inderdaad we zijn precies voor donker de laatse ondieptes bij Zeeland voorbij en krijgen te maken met de drukke route van Westerschelde en na er enkele uitwijk manoeuvres maar nu in het donker bereiken we de ondiepte vlakte van Raan. Na wat zoekwerk zijn we van mening dat het vogel gebied 2000 is een dat er best een korte route dwars over is zodat we voor de haven van Zeebrugge uit komen. We worden al snel aangesproken op onze plannen en leggen uit dat we graag de jachthaven in willen achterin Zeebrugge. Met nog een aantal grote schepen schuiven we in het donker naar binnen in een grote lichten zee. Groot contrast en moeilijk zoeken. Volgende keer toch maar 2 uurtjes verder naar Oostende? Maar goed we komen goed binnen een turen continu op onze AIS en radar en belanden keurig in de jachthaven. Dat worden we door Jos weer gesignaleerd en begroet. Welkom terug. Typisch BelgiΓ« altijd vriendelijk.

Na een heerlijke nachtrust worden we getrakteerd op een zeehond in de haven naast de boot. En we maken ons klaar voor de tocht naar Oostende. Met wat verandering van weer op komst lijkt ons dat een gezellige plek om paar dagen beter weer af te wachten. We doen gezamelijk de boeken en kaarten bestuderen en komen tot de raadsel achtig conclusie 1430 losmaken. Zoals altijd hebben we geen geduld en komen we buiten de haven er al snel achter dat we niet alleen tegen wind ( dat wisten we) maar ook tegen tij varen( dat hadden we niet zo goed bekeken) maar goed we zijn weer scherp. Ipv 2 uur doe je er dan 4 uur over een verstook je iets meer diesel maar we kwamen netjes op tijd in Oostende aan. Na een oproep op vhf 14 naar de sluis hebben we gevraagd voor een mooi plekje voor paar nachten in de Mercator haven. We kregen een keurige plek en ook hier had de sluis wachter de sluis al voor ons klaar staan. We komen voor door en met kaartje, pasje en boxnummer konden we blij vastmaken. De sluiswachter alias havenmeester kwam nog even informeren of alles naar tevredenheid was en of alles gelukt was met water en stroom. Top die Belgische vriendelijkheid. Nu lekker luieren, wat eten en niet te laat het bed in. Het is inmiddels behoorlijk warm maar met 2 ventilatoren weten we het toch lekker vol te houden.

Gepubliceerd door sailingpinta

Atlantic crossing 2022 tot....

EΓ©n opmerking over '18 juni al 3 dagen onderweg voor rondje Azoren.'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: