2023, Wonen op de Pinta, zomer en winter, tijdens de bouw van ons nieuwe huis naast de haven.

Nu ruim een jaar geleden hebben we een bijzonder besluit genomen. We verkopen ons huis in Ede en besluiten ons om in te schrijven op een nieuwbouw project Duin en Water naast de jachthaven in Lelystad. Op loop afstand (500 meter) lijkt het ons gaaf te wonen naast de zeilvereniging waar we alle weekenden zowel in de zomer als winter met veel plezier verblijven.

We zien fase 1 aan onze neus voorbijgaan en besluiten ons om te schrijven op fase 2, die net in de verkoop is gegaan. We puzzelen alle woningen en willen graag vrijstaand wonen. Liefst met garage en niet groter dan begane grond en 1e verdieping. Om de ruimte wat te vergroten een uitbouw van de woonkamer met 1,2 meter over de hele breedte. En aan de vijver zou leuk zijn. Dus bouwnummer 29, toekomstig adres, 8242RK, Grasduinen 11.

Ons huis in Ede zijn we in december in 11 dagen kwijt en per 1 maart wonen we ineens op de boot. Iets wat we eigenlijk al heel lang willen. Nu we de koop van een nieuwbouw woning hebben gestart hebben we een goede rede om nog meer op de boot te verblijven. We maken het huis in Ede leeg en doen afstand van veel oude spullen en bergen de rest op in garage en een allsafe box. Nu kunnen we onze plannen vorm geven. 1 maart met pensioen en reizen met de boot. We willen zo snel mogelijk losgooien en na alles rond te hebben varen we 15 juni weg voor een mooie reisvan 4 maanden. Zie ons vorige verslagen.

Na terugkomst bestaat ons dagelijks rondje, uit een wandeling over de bouw. We zien alle dagen verschillende fase met werkzaamheden. Zo zien we Duin en Water (zo heet het gebiedje) veranderen van bosjes en struiken naar een kale vlakte met nieuw gegraven vijvers.

Iedere dag zien we de kavel veranderen en wordt de grond bouwrijp gemaakt. Vele uren rijden er zware graafmachines over het terrein. Er worden oude riolering en puin uit de grond getrokken en alles wordt netjes gevlakt en opgehoogd om goed in te klinken. Na weken van inklinken worden de woonkavels voorbereid en uitgegraven voor de fundering met palen. Helaas zijn wij tijdens het hijen van de palen niet in Nederland maar worden in onze reis in Guernsey op de hoogte gehouden met de door opgstarte woonwijk Wapp. We krijgen zelfs filmpjes van het hijen van onze palen, wat ook hoorbaar is in Batviahaven.

Vanaf (inmiddels onze) beton blokken kunnen we dagelijks de vorderingen blijven bekijken en met de drone na werktijd een update vanuit de lucht maken. Nadat we terug zijn van onze reis gaat de bouw steeds sneller en beginnen na het graven en slaan van de palen het leggen van eerste vloeren en krijgt de bouw van fase 2 een versnelling.

Al snel verschijnen er karkassen van huizen die snel veranderen in verschillende vormen met verdiepingen, uitbouwen schuurtjes garages en terrassen. En op alle plekken in de bouw zijn werklui bezig. Zowel in fase 1 waar van Wijnen Zwolle zijn werkzaamheden doet, als ook Fase 2 waar van Wijnen Lelystad de bouw onder zijn hoede heeft. het krioelt inmiddels werklui die palen hijen of boren, fundaties leggen met vloeren en water, elektra en riolering werk in de vloeren en op andere plekken al wanden met plafonds. en op weer andere plekken installatie werk van Warmte terug Win (WTW) en de eerste issolatie wordt aangebracht. Eerst met grote platen en aangevuld met PUR waarbij de isolatie van de woning tot maximaal wordt bereikt. Alle open kanalen van de kanaalplaten worden dicht gemaakt en het eerste metselwerk gaat van start bij de eerste woningen. Ook op de bouw zijn dakdekkers aktief en worden de warmte pompen en zonnepanelen van fase 1 geinstalleerd.

We worden uitgenodigd om de bouw officieel te openen en kunnen een fles begraven onder de fundatie zodat ons nageslacht over honderde jaren bij sloop van het huis onze schat kan vinden. Wij besluiten in de fles alle nu groeiende plantjes uit de gezamelijke tuin in de fles te stoppen.

Op 15 december net voor dat de feestdagen aanbreken krijgen we een uitnodging om te kijken in de woning zodat we de vorderingen van dichtbij kunnen zien. We lopen door de woning en verbazen ons hoe snel het is verlopen en kunnen nu in het echt zien wat we op papier allemaal besloten hebben te laten bouwen.

Het gaat ineens allemaal heel hard en we denken en hopen dat we voor de kerst helemaal dicht zijn. Dat lukt toch net niet. Alleen de laatse 2 rechtopstaande stenen bovenrand is net niet gereed. Nu het winterstop is wordt er even niet gewerkt en ligt alles dus echt stil. Op 9 januari is ineens alles weer in beweging en zijn op alle plekken weer monteurs en techneuten bezig.

We verblijven in de havenkom van de Watersport Vereniging Lelystad en versierende boot om de stemming erin te houden in de winterse dagen.

En op 10 januari 2023 is het metselwerk bijna tot bovenaan klaar. Daarna alleen nog de garage.

Gepubliceerd door sailingpinta

Atlantic crossing 2022 tot....

2 gedachten over “2023, Wonen op de Pinta, zomer en winter, tijdens de bouw van ons nieuwe huis naast de haven.

  1. Dag Hans en Astrid,
    Bouw gaat zeker snel en ziet er ook heel goed uit. Word de woning verwarmd doormiddel van een warmte pomp of een combinatie gas en warmtepomp. Nogmaals prachtige woning.
    Gr.Bram van de Journey

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: