8 september 2022 zeilplannen worden geschreven in zand bij laag water, maar weerberichten in drijfzand.

Oostende we hebben weer leuke mensen ontmoet.Β  Frans jong stel die 4 maanden eenΒ  rondje hebbenΒ  gevaren naar Noorwegen Denemarken,Β  Duitsland en Nederland en nu onderweg terug naar deauville wat hun thuis haven is. We leggen even uit hoe het werkt met de elektronische C1331 om engeland te kunnen bezoeken en hebben ze eenΒ  gele Q vlag gegeven, zodat ze die kunnen hijsen bij aankomst in Engeland. Ze willen ook Wight nog bezoeken voor ze weer naar huis gaan.Β  We gaan na het voorbereiden van het weer en de route weer op tijd onder de wol en zetten de wekker weer op 0600 uur, even voor zonsopgang.

We varen de haven uit en zetten koers langs Blankenberge, Zeebrugge, cadzand en door naar Vlissingen. Veel grote containerschepen passeren ons in de vaargeul. Wij blijven daar net naast varen en hebben dan geen last van elkaar.

We hebben in de weervoorspelling gezien dat de wind met ons  mee zal draaien en daardoor de hele route halve wind tot ruime wind zal zijn.  Ook hebben we gezien dat bij vertrek om 0630 uur de hele route er stroom mee zal blijven staan en ook dat klopt. Stroming laat zich goed voorspellen en hierbij zijn stromings atlassen  als hulpmiddel dan ook vele jaren bruikbaar, omdat daar niets in veranderd.  Voor  het weer is dit wel even anders, deze voorspellingen staan in het  drijfzand. We zijn vroeg uit de veren en nog bij schemer varen we de haven uit.  We vragen toestemming bij portcontrol om de haven te verlaten en zetten koers naar Vlissingen.

Bij Vlissingen staat de sluis al open en mogen we meteen mee schutten naar binnen.  In de voorhaven zit scheepswerf Damen waar de nodige “oligarch” schepen worden gebouwd misschien nu even niet.  We komen bij de brug en maken vast aan een witte Breehorn 37 de esperanza. De Nederlandse eigenaren vertellen al 14 jaar onderweg te zijn en 45000 mijl te hebben afgelegd.  Hebben geen familie en geen verplichting en gaan nu in Nederland overwinteren in een woning en hebben daar totaal  geen zin in.  Hadden al een winter op de boot overwinterd in de six haven in Amsterdam en dat was niet zo goed bevallen.

Inmiddels draait de brug van het kanaal  en zijn we in een uurtje bij Middelburg.  Weer kijken we elkaar aan en besluiten dat in nog een uurtje varen, we een leuk haventje weten in Veere. Dus we varen nog even door en bereiken na het sluisje de Veere Marina. Een aardige havenmeester geeft ons telefonisch een plekje en meldt dat we de boot een metertje van de kant af moeiten houden ivm diepgang. Prima box met een zijsteigertje. We krijgen de code van het hek en een code van een kluisje waar we een Zepkey uit kunnen halen met 10 euro te goed voor water en stroom. De rekening wordt later wel een keer over de mail verstuurd.

We lopen naar het dorpje en strijken neer bij het vis restaurantje achter de dijk en bestellen grote kibbeling met friet. Was weer heerlijk Nederlands en meer dan voldoende.  We lopen nog even door het dorpje en ontmoeten mensen die ook een plekje zochten in dezelfde haven, maar voor hun was geen plekje. We worden aan boord gevraagd voor een biertje. Heel gezellig om te horen hoe zij een B&B runnen  in ouddorp en dat ze het beste voor hun gasten willen.  Zeer bevlogen en het klinkt goed. maar daardoor hebben ze niet zoveel tijd om lang te zeilen en delen de zeilboot met een vriend. Dit klinkt als een mooi concept. We nemen afscheid en lopen langs de andere kant van het dorp terug waar de  dorpsbewoners in klederdracht een feestje vieren.

‘S nachts  word ik Bruut wakker, Astrid uiteraard niet, van harde donders  en dikke regenbuien.  Oke dit drijfzand bericht was een keer kloppend. Zelfs Nimos Meteo Henk Huizinga betitelde in zijn praatje dat met dit weer alle rekenmodellen in de war zijn. In de ochtend maken we los en zeilen heerlijk relaxed het Veerse meer over en gaan  door de Krammersluis de Oosterschelde op. In deze tijd zijn alle sluizen lekker rustig.  We zitten in de grijze golf lijkt het. We varen  door naar de Zeelandbrug.  Die uiteraard net te vroeg open is, zodat we toch nog even moeten wachten.  Na de brug hijsen we gereefde zeilen en hebben nog een mooie zeiltocht naar de Roompot. Voor de haven maken we 2 extra rondjes omdat er bruinvissen  om ons heen zwemmen en zich volledig laten zien.  Dat willen we natuurlijk niet missen. In de Roompot Marina krijgen we weer een mooi plekje en beginnen weer te puzzelen op weer een volgende route. We besluiten te blijven liggen.  Onderweg hebben we contact met Marcol die we kennen van 5 jaar North Sea Regatta’ en nodigen haar uit een hapje mee te eten.  We trekken een mooi wijntje open en maken er een gezellige avond van. We nemen afscheid en gaan relaxed naar bed,  zetten geen wekker want we blijven liggen.

De volgende morgen zijn we vroeg wakker en schijnt er volop zon.  Het drijfzand weerbericht klopt niet.  We beginnen de discussie opnieuw.  Als we nu nog weggaan hebben we nog net tij mee. En als het weer bericht niet klopt houden we de buien net achter ons.  En met een beetje geluk kunnen we  dan net in Scheveningen binnenlopen voor het los barst. Te veel misschien en maren.

Plannen in zand bij laag water en weerberichten in drijfzand

We maken los en eigenlijk zijn we er nog niet uit. Achter ons grote stapelwolken en rolwolken schuin voor ons, maar die zijn toch voorbij? Andere kant zonnige blauwe hemel en verderop startende nieuwe bloemkool wolken.

Nieuw besluit,  we hebben geen haast,  dus zeilen binnendoor naar stellendam of  Willemstad of zo. We keren de boot richting Zeelandbrug en met gereefde zeilen vliegen we de oosterschelde af naar de Krammersluizen, daarna het Volkerak over en snel bereiken we Willemstad. We pakken weer de rust en maken vast.   Tussen 2 mega motor jachten in een box van 18 meter. We besluiten nu binnendoor Dordrecht, Gouda en Haarlem te varen en downloaden de staande mast route.  Wederom knallen buiten de donders en de bliksems  ’s nachts nog even binnen.  Dit drijfzand bericht klopte dus wel. 

We zijn laat wakker, om uur of 7 en na het ontbijt doen we er een dagje liggen bij en gaan bij de jumbo boodschappen doen.  Inmiddels een nieuw plan, Rotterdam Marina, voor morgen in de pen. Dan kunnen we daar altijd weer kiezen voor varen binnendoor naar Gouda, Haarlem of Rotterdam eruit naar Scheveningen en dan ijmuiden.

Gepubliceerd door sailingpinta

Atlantic crossing 2022 tot....

EΓ©n opmerking over '8 september 2022 zeilplannen worden geschreven in zand bij laag water, maar weerberichten in drijfzand.'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: